Folia aluminiowa stosowana jest w przemyśle, budownictwie i gastronomii. Popularnym zastosowaniem folii aluminiowej gastronomicznej są podkłady pod pizzę, dzięki którym potrawa dłużej trzyma ciepło i nie przywiera do tekturowego pudełka podczas transportu. W tym celu można użyć standardowej folii aluminiowej lub postawić na produkt, który będzie kojarzył się z marką lokalu. Folia może zawierać na przykład logo lokalu, perforację lub posiadać charakterystyczne dla pizzerii kolory.
Spersonalizowana folia gastronomiczna aluminiowa jako podkład pod pizzę
Folia aluminiowa jest wykorzystywana w gastronomii na różne sposoby. Jest cenionym surowcem nie tylko ze względu na walory praktyczne, lecz także dekoracyjne. Jednym z zastosowań, które posiada folia aluminiowa gastronomiczna, jest podkład pod pizzę. W zależności od potrzeb stosuje się standardową folię w srebrnym kolorze lub nadaje produktowi charakterystyczny wygląd.
Nadanie unikalnych cech aluminiowym podkładom do pizzy może przynieść konkretne korzyści:
logo umieszczone na opakowaniu zwiększa świadomość marki
atrakcyjne opakowanie budzi pozytywne odczucia względem samego produktu
dzięki charakterystycznemu opakowaniu można łatwiej odróżnić się od konkurencji i pozostać w świadomości konsumentów
- badania psychologiczne pokazują, że konsumenci częściej wybierają produkty, które już znają
Choć podkład pod pizzę z folii aluminiowej jest jedynie częścią opakowania, w dodatku widoczną dopiero po zjedzeniu potrawy, to jego wygląd ma ogromne znaczenie. Warto więc zainwestować w tą prostą metodę promowania marki i zatroszczyć się o to, aby jak najgłębiej przeniknęła ona do świadomości konsumenta.
Podkład pod pizzę – folia aluminiowa w arkuszach lub w podajniku
Folia aluminiowa gastronomiczna stosowana jako podkład pod pizzę ma takie właściwości jak wytrzymałość na temperaturę do 600°C, hermetyczność, izolacja przed światłem i wytrzymałość na rozdarcie. Ponadto nie pochłania zapachów, jest higieniczna i łatwa w zastosowaniu. Dostępna jest w formie arkuszy lub w podajniku a wybór odpowiedniego formatu jest zależny od wielkości opakowania.
Folia aluminiowa gastronomiczna w podajniku – kartonowe podajniki POP-UP to wygoda i łatwość użytkowania. Tą bardzo wytrzymałą na rozdarcia folię aluminiową w podajniku możesz znaleźć tutaj: https://holtex.pl/menu/produkty/folie-aluminiowe-2081/folie-aluminiowe-dla-cateringu/folie-aluminiowe-w-podajniku/. Występuje w formatach 230 × 270 mm i 270 × 300 mm a opakowanie może zawierać do 500 sztuk. Standardowo występuje w kolorach złotym, czerwonym, zielonym i niebieskim, a przy większym zamówieniu dostępne są wzory i kolory według indywidualnych potrzeb.
Folia aluminiowa gastronomiczna w arkuszach – w tej formie folia aluminiowa cięta jest na indywidualne zamówienie. To dobre rozwiązanie dla opakowań o niestandardowych wielkościach, zwłaszcza gdy lokal gastronomiczny wykorzystuje ją również do innych zastosowań niż podkłady pod pizzę. W zależności od potrzeb można zdecydować się na określony kolor, wytłaczanie, perforację i nadruk.
Podkład pod pizzę to tylko jedno z wielu zastosowań aluminiowej folii gastronomicznej. Stosowana jest ona wszędzie tam, gdzie pożądana jest higiena i estetyka podania potrawy. Doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania produktów oraz do pieczenia mięs, ciast i innych potraw przygotowywanych na gorąco. Dzięki swoim praktycznym i dekoracyjnym walorom jest doceniana nie tylko w gastronomii i kateringu, ale także w wielu innych gałęziach przemysłu.