Po długiej zimie nastał długo wyczekiwany sezon letni. Na wielu domowych podwórkach i kąpieliskach unosi się kuszący zapach grillowanych potraw. Coraz bardziej popularne stają się wyszukane szaszłyki, warzywa i ryby a oprócz dobrego smaku potraw, zależy nam także na ich walorach zdrowotnych. Dlatego warto przyjrzeć się rozwiązaniu, jakie przynosi folia aluminiowa. Stanowi ona skuteczne zabezpieczenie przed niebezpiecznymi związkami chemicznymi, które powstają w wyniku kapiącego tłuszczu na rozżarzone węgle.
Aluminiowe foremki dla zdrowia grillowanych potraw
Jedną z najważniejszych zasad zdrowego grillowania jest niedopuszczenie do zwęglenia się potraw. Wytwarzają się wówczas substancje zwane WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które mogą mieć działanie rakotwórcze i przyczyniają się do szybszego starzenia organizmu. Substancje te wytwarzają się także podczas kontaktu kapiącego z mięsa tłuszczu z rozżarzonymi węglami, a następnie osadzają się na grillowanych potrawach. Dlatego wskazane jest używanie aluminiowych foremek, takich jak tacki i różnego rodzaju miseczki, które chronią nasze potrawy przed kontaktem z rakotwórczymi substancjami. Dzięki dostępności tego rodzaju pojemników w wielu wariantach i rozmiarach możliwe jest przygotowanie każdej potrawy. Mamy wówczas pewność, że przygotowane mięso nie tylko zachowa wszystkie walory smakowe i dietetyczne, ale będzie także zdrowe i wolne od szkodliwych związków chemicznych.
W jaki sposób grillować?
Najczęściej pojawiające się wątpliwości to: czy folia aluminiowa nadaje się na grilla elektrycznego i która strona folii aluminiowej odpowiada za lepiej przyrządzoną potrawę.
Jeśli chodzi o rodzaj grilla, to nie ma przeciwwskazań, aby grillować w folii na grillu elektrycznym. Są natomiast zalety w postaci aromatycznych i soczystych dań. Nie bez znaczenia jest też strona folii. Należy zawijać je lśniącą stroną do wewnątrz, dzięki czemu ciepło przejdzie z rusztu do środka potrawy.
Folia aluminiowa w przemyśle spożywczym
Obecnie folia aluminiowa jest bardzo popularnym artykułem, stosowanym w przemyśle spożywczym. Wykorzystywana jest między innymi do:
Pakowania potraw wymagających izolacji od czynników zewnętrznych, na przykład ser czy masło. W przypadku masła używa się folii aluminiowej laminowanej papierem.
Pakowania potraw w gastronomii. W tym przypadku najczęściej używa się folii w rolkach lub arkuszach. Na potrzeby branży gastronomicznej produkuje się folie w różnych kolorach, z możliwością perforacji i nadruku, w zależności od indywidualnych upodobań i potrzeb.
Folii aluminiowej używa się także do produkcji omawianych wyżej foremek i tacek grillowych, które chronią potrawy przed szkodliwymi substancjami chemicznymi.
Oprócz przemysłu spożywczego folia aluminiowa znajduje zastosowanie także w budownictwie, lotnictwie, przemyśle obuwniczym, kosmetycznym, fryzjerskim i w wielu innych, gdzie wykorzystuje się jej właściwości izolacyjne i plastyczne